Som fører undrer du dig måske over, hvad du kan få ud af at dele dine bildata. Du kan få gavn af mange nyttige tjenester ved at gøre bilens data tilgængelige for andre tjenesteudbydere.

Hvorfor dele bildata?

Opkoblede biler anvender i stigende grad indsamling, brug og behandling af data. På den måde genererer moderne køretøjer (altså ikke blot biler, men også varebiler, lastbiler og busser) en enorm mængde data. Nutidens biler bliver mere og mere opkoblede i den forstand, at de kan udveksle informationer trådløst med andre biler, trafikanter, bilproducenter og andre tjenesteudbydere.

I takt med den stigende mængde af data, der genereres af køretøjer, bliver tredjepartsvirksomheder stadigt mere interesserede i at få adgang til og bruge disse data til at levere deres tjenester. De pågældende tjenesteudbydere omfatter fx værksteder og vejhjælpstjenester, forsikringsselskaber, operatører af parkeringsanlæg, leverandører af finansielle ydelser eller flådeserviceudbydere samt operatører inden for infrastruktur. De omfatter desuden ikke-traditionelle spillere i bilbranchen som fx leverandører af underholdnings og rejseservices, sociale netværk og operatører af søgemaskiner.

At dele bildata med sådanne interessenter kan forbedre køreoplevelsen, øge komforten for føreren, optimere produkter og bidrage til opfyldelse af sociale mål som fx forbedring af trafiksikkerheden og reducering af brændstofforbruget.

Her er nogle eksempler på, hvordan bilgenererede data kan anvendes til din fordel:

  • Rådgivning om de nemmeste og mest sikre ruter, så du undgår køer og farlige situationer på vejen.
  • Informationer om "intelligent parkering".
  • Kontakt til alarmcentraler i tilfælde af en ulykke.
  • "Forudseende" meddelelser om service eller reparationer af din bil, så du undgår at havarere.
  • Automatisk betaling for parkering eller på betalingsveje
  • Forsikringsselskaber får mulighed for at tilbyde dig skræddersyede eller endda lavere forsikringspræmier (fx baseret på kørselsbehov, kørestil og ruter).
  • Relevante lokale informationer i realtid.
  • Levering af skræddersyet underholdning og andre tjenester.
  • Adgang til musik, sociale medier, e-mails etc., så bilen bliver en forlængelse af dit kontor eller dit hjem.

Kan jeg bestemme, hvilke personlige oplysninger jeg ønsker at dele?

Hvilken type data kan min bil dele?

Hvad er den sikreste og mest beskyttede måde at dele bildata på?